top of page
Εικόνα συγγραφέα.

Φίλιππος της Αγγλίας: ο Έλληνας σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ

Έγινε ενημέρωση: 10 Απρ 2021

2.1.2017

Του Ησαΐα Κωνσταντινίδη


Είτε το θέλουμε είτε όχι, η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας είναι το κέντρο του βασιλικού θεσμού παγκοσμίως. Είναι, με δύο λόγια, η πλανητική βασιλική «μήτρα». Συνεπώς, είτε υπάρχουν συμπάθειες για την αγγλική βασιλική οικογένεια είτε όχι, θα πρέπει να λαμβάνεται πάρα πολύ σοβαρά υπ’ όψιν ο καθοριστικός της ρόλος σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο που έχουν να κάνουν με το Στέμμα. Ίσως εδώ στην Ελλάδα να είμαστε λίγο περισσότερο ευαίσθητοι εν σχέσει με τις εκτελέσεις των αγωνιστών της ανεξαρτησίας στην Κύπρο, αλλά δεν πρέπει να λησμονούμε ότι την εποχή εκείνη (δεκαετία του 1950) η Αγγλία ήταν ακόμη αυτοκρατορική, η δε Μεγαλόνησος αποικία του Ηνωμένου Βασιλείου. Τότε, ως γνωστόν, η Βασίλισσα Ελισάβετ αρνήθηκε να απονείμει χάρη στους Κυπρίους αγωνιστές. Όμως η Βασίλισσα της Αγγλίας τον καιρό εκείνο ήταν ακόμη νεαρή, δεν είχε τη μετέπειτα σοφία της ζωής προκειμένου να δείξει μεγαλοψυχία στα παιδιά αυτά· βύθισε έτσι την Κύπρο στο πένθος…

Γνωρίζουμε λοιπόν πολλά για την περίφημη Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, τη γυναίκα που ουσιαστικά (με μία και μόνη δήλωσή της) οδήγησε το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ελάχιστα όμως γνωρίζει ο κόσμος για τον βασιλικό σύζυγο της Αγγλίας, τον Δούκα του Εδιμβούργου (όπως είναι ο ακριβής τίτλος του), Πρίγκιπα Φίλιππο. Ο 95χρονος πλέον Φίλιππος είναι σχεδόν άγνωστο ότι γεννήθηκε στην Ελλάδα και προέρχεται από την ελληνική βασιλική οικογένεια! Είναι δηλ. θείος του Βασιλέως των Ελλήνων Κωνσταντίνου και άμεσος συγγενής -εξ αίματος- των μελών της ελληνικής βασιλικής οικογένειας. Ας δούμε λοιπόν ποιος ακριβώς είναι ο Πρίγκιπας Φίλιππος και ποια η δύναμή του στα πράγματα της Μεγάλης Βρετανίας και των διεθνών υποθέσεων…

Ο Φίλιππος (προς τιμήν του οποίου ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος και η Βασίλισσα Άννα-Μαρία ονομάτισαν τον μικρότερό τους υιό και πέμπτο συνολικά τέκνο τους) γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου του 1921 στην έπαυλη Μον Ρεπό της Κέρκυρας, η οποία ανήκει στην ελληνική βασιλική οικογένεια. Είναι το πέμπτο κατά σειρά παιδί και ο μοναδικός γιος του Πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της Πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάτενμπεργκ. Ο Πρίγκιπας Ανδρέας (1882-1944) ήταν γιος του Βασιλέως Γεωργίου του Α΄ των Ελλήνων και της Βασίλισσας Όλγας. Μεγαλύτερος αδελφός του Πρίγκιπα Ανδρέα, ο θρυλικός στρατηλάτης και απελευθερωτής της Θεσσαλονίκης, ο Βασιλεύς των Ελλήνων Κωνσταντίνος ο Α΄. Μητέρα δε, του Φιλίππου υπήρξε η Πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ (1885-1969), μία Αγγλίδα ευγενής.

Μεγαλύτερες αδελφές του Πρίγκιπα Φίλιππου ήταν οι: Μαργαρίτα, Θεοδώρα, Καικιλία και Σοφία. Βαπτίσθηκε Ορθόδοξος Χριστιανός (Ελληνορθόδοξος) με νουνά την τότε Βασίλισσα της Ελλάδος και -γιαγιά του- Όλγα και νονό τον δήμαρχο της Κέρκυρας Ιωάννη Μαυρόγιαννη. Αργότερα όμως εγκατέλειψε την Ορθοδοξία, για να ασπαστεί το δόγμα της Εκκλησίας της Αγγλίας (αγγλικανικό δόγμα).

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος γεννήθηκε σε μια περίοδο μεγάλων ταραχών στην Ελλάδα. Ήταν η εποχή της Μικρασιατικής εκστρατείας, η οποία απέληξε με την ήττα του ελληνικού στρατού και με την τραγωδία του ελληνισμού της Ιωνίας και του Πόντου. Στις 21 Σεπτεμβρίου 1922 ο θείος του Φιλίππου, ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος Α΄, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον θρόνο, ενώ παράλληλα ο πατέρας του, ο Πρίγκιπας Ανδρέας, συνελήφθη από το στρατιωτικό καθεστώς που είχε επιβληθεί στην Αθήνα. Τελικά, τον Δεκέμβριο του 1922 αποφασίστηκε η εξορία του Πρίγκιπα Ανδρέα από την Ελλάδα· ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο παρέλαβε την οικογένεια του Ανδρέα, με τον μικρούλη Φίλιππο να μεταφέρεται μέσα σε ένα αυτοσχέδιο κρεβατάκι φτιαγμένο από κουτιά φρούτων…

Η οικογένεια του βρέφους Φίλιππου εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, σε ένα μικρό διαμέρισμα. Εκεί ο Φίλιππος πήγε σχολείο, ενώ η μητέρα του, η Πριγκίπισσα Αλίκη, άνοιξε στη γαλλική πρωτεύουσα ένα μαγαζί, όπου πουλούσε ελληνικά λαϊκά κεντήματα και το ονόμασε «Hellas». Ήταν η περίοδος κατά την οποία η Αλίκη στράφηκε πολύ έντονα προς τη θρησκεία και τη φιλανθρωπία. Εν τω μεταξύ, ο μικρός Φίλιππος, εκτός από τα αγγλικά και τα γαλλικά, μάθαινε και την ελληνική γλώσσα. Το 1929, όταν ήταν οκτώ μόλις ετών, οι γονείς του χώρισαν. Ο Φίλιππος γράφτηκε σε ένα φημισμένο αγγλικό σχολείο, ενώ τα επόμενα χρόνια και οι τέσσερις αδελφές του παντρεύτηκαν.

Τον Νοέμβριο του 1935 η βασιλεία επανεγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Ο 14χρονος Φίλιππος διέκοψε για λίγο καιρό το σχολείο του και έσπευσε για την Αθήνα. Όταν αργότερα, το 1938, η μητέρα του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα μόνιμα, ζήτησε από τον γιο της να την ακολουθήσει. Εκείνος όμως είχε ήδη κάνει την επιλογή της ζωής του: πήγε στη Βενετία και αμέσως μετά εισήχθη στη βρετανική ναυτική σχολή του Ντάρτμουθ. Στο μεταξύ ξέσπασε και ο Β΄ παγκόσμιος πόλεμος και ο Φίλιππος μετείχε σ’ αυτόν ως μέλος του βρετανικού πολεμικού ναυτικού.

Ο θείος του, αδελφός της μητέρας του, ο Λόρδος Μαουντμπάτεν, ήταν εκείνος που είχε την ιδέα να νυμφεύσει τον Φίλιππο με την επίσης ανιψιά του, την Πριγκίπισσα Ελισάβετ, που ήταν τότε διάδοχος της Αγγλίας. Και πραγματικά οι δύο νέοι αλληλογραφούσαν ακόμη και κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, ο οποίος απεδείχθη νικηφόρος για τους Άγγλους και, κατ’ επέκταση, τις συμμαχικές δυνάμεις κατά του Άξονα. Ο Βασιλεύς Γεώργιος Β΄, πρώτος εξάδελφος του Φιλίππου, τον παρασημοφόρησε για την προσφορά του στον συμμαχικό αγώνα κατά του Χίτλερ με τον ελληνικό πολεμικό σταυρό.

Στις 18 Οκτωβρίου του 1941 ο Φίλιππος επισκέφτηκε στα ανάκτορα τον Άγγλο Βασιλέα και εκεί συνάντησε την 15χρονη Ελισάβετ, με την οποία είχε ήδη συχνή αλληλογραφία. Οι δυο νέοι ερωτεύτηκαν ο ένας τον άλλο και μάλιστα σε μια δεξίωση της Πριγκίπισσας Μαρίνας του Κεντ (κόρης του Πρίγκιπα Νικολάου της Ελλάδος και πρώτης του εξαδέλφης) ο Φίλιππος αγκάλιασε για πρώτη φορά την Ελισάβετ, ενώ χόρευαν. Ακολούθησε ένα μεγάλο ειδύλλιο ανάμεσά τους, ώσπου τελικά έφτασαν στον γάμο εν έτει 1947…

Ο Φίλιππος και η Ελισάβετ πραγματοποίησαν τον γάμο τους στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, ενώ η γαμήλια τελετή μεταδόθηκε ζωντανά από το BBC σε πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους. Πάντως στον γάμο δεν παραβρέθηκαν μερικοί στενοί συγγενείς του Φίλιππου από τη Γερμανία (π.χ. οι τρεις αδελφές του που είχαν παντρευτεί εκεί), λόγω του ότι ήταν ακόμη πολύ νωπές οι μνήμες από τον πόλεμο. Αμέσως μετά τον γάμο, ο Φίλιππος επέστρεψε στο βρετανικό ναυτικό, υπηρετώντας σε διάφορες επιτελικές κορυφαίες θέσεις. Όμως στις 6 Φεβρουαρίου του 1952 απεβίωσε ο Βασιλεύς της Αγγλίας και πατέρας της Ελισάβετ κι έτσι κλήθηκε η ίδια να γίνει Βασίλισσα. Ο Φίλιππος κλήθηκε να παίξει τον νέο του ρόλο, ως βασιλικός σύζυγος…

Ως σύζυγος της Βασίλισσας ο Φίλιππος έχει ως μοναδικά του καθήκοντα να στηρίζει τη Βασίλισσα στις αποφάσεις της και να είναι ο επίσημος συνοδός της σε τελετές, στο κοινοβούλιο και σε επίσημα δείπνα, καθώς και σε ταξίδια στο εξωτερικό. Ο επίσημος τίτλος του Φίλιππου έκτοτε είναι: Βαρώνος του Γκρίνγουϊτς, Κόμης του Μέριονεθ και Δούκας του Εδιμβούργου…

Από τον γάμο τους απέκτησαν συνολικά τέσσερα τέκνα: τον διάδοχο Κάρολο (1948), την πριγκίπισσα Άννα (1950), τον πρίγκιπα Ανδρέα (1960) και τον πρίγκιπα Εδουάρδο (1964). Σύμφωνα με τον Εμμ. Β. Παρασκευά (βλ. περιοδικό «Χρόνος», τεύχος 2, Φεβρουάριος 1994): «[Ο Φίλιππος] την ελληνική του προέλευση και ιθαγένεια την έχει ξεχάσει εντελώς και καθόλου δεν συγκινήθηκε από τον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου. Το 1963, όταν βρισκόταν σε επίσημη περιοδεία στην Αυστραλία, κάποιος Έλληνας μετανάστης τον ρώτησε αν είναι Έλληνας. Η απάντησή του ήταν ξεκάθαρη: - Γεννήθηκα στην Ελλάδα, αλλά δεν είμαι Έλληνας»!

Το 1969, βρισκόμενος στον Καναδά, ο Φίλιππος μίλησε σχετικά με τις απόψεις του για τη δημοκρατία, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα και τα εξής ενδιαφέροντα: «Είναι μία τελείως λανθασμένη αντίληψη να φανταστεί κανείς ότι η μοναρχία υφίσταται προς το συμφέρον του μονάρχη. Αυτό δεν ισχύει. Υπάρχει προς το συμφέρον του λαού. Εάν σε οποιαδήποτε στιγμή οποιοδήποτε έθνος αποφασίσει ότι το σύστημα αυτό δεν είναι αποδεκτό, τότε είναι στο χέρι τους να το αλλάξουν».

Ο Φίλιππος είναι προστάτης σε περίπου 800 οργανώσεις, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτές που αφορούν το περιβάλλον, τη βιομηχανία, τον αθλητισμό και την εκπαίδευση. Τα έτη 1961 ως 1982 υπηρέτησε ως επικεφαλής του βρετανικού τμήματος του «Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση», ενώ την περίοδο από το 1981 ως το 1996 ήταν ο διεθνής πρόεδρος της οργάνωσης. Αποτελεί προστάτη του «Ιδρύματος Εργασίας» και έχει υπάρξει επίσης πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιππασίας την περίοδο 1964-1986, πρύτανης των πανεπιστημίων του Κέμπριτζ, του Εδιμβούργου, του Σάλφορντ και της Ουαλίας.

Στις αρχές του 1981 ο Φίλιππος έγραψε μια επιστολή στον πρωτότοκο γιο του, τον Πρίγκιπα Κάρολο, συμβουλεύοντάς τον είτε να προχωρήσει σε γάμο με την Νταϊάνα Σπένσερ είτε να διακόψει τη σχέση που είχε μαζί της. Ο Κάρολος αισθάνθηκε πιεσμένος από τον πατέρα του προκειμένου να λάβει μια απόφαση, κάτι που τελικώς έκανε, προτείνοντας την Νταϊάνα σε γάμο τον Φεβρουάριο του ιδίου έτους. Ο γάμος τους πραγματοποιήθηκε έξι μήνες αργότερα. Το 1992 όμως ο γάμος του Πρίγκιπα Κάρολου και της Πριγκίπισσας της Ουαλίας είχε βρεθεί σε αδιέξοδο. Η βασίλισσα και ο Φίλιππος παρέθεσαν μια συνάντηση ανάμεσα στον Κάρολο και την Νταϊάνα, προσπαθώντας να πετύχουν ένα συμβιβασμό, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ο Φίλιππος έγραψε μια επιστολή στην Νταϊάνα, εκφράζοντας την απογοήτευσή του τόσο για το γιο του όσο και για την ίδια, ζητώντας της να επανεξετάσει τη συμπεριφορά της και τη συμπεριφορά του συζύγου της. Η Νταϊάνα εκτίμησε την πρόθεση του Φιλίππου προκειμένου να μην υπάρξει διαζύγιο, κάτι που ωστόσο ήταν αναπόφευκτο…

Ένα χρόνο μετά το διαζύγιο του Καρόλου και της Νταϊάνας (1996), η τελευταία σκοτώθηκε σε ένα «παράξενο» αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι, στις 31 Αυγούστου του 1997. Την εποχή εκείνη ο Δούκας του Εδιμβούργου ήταν σε διακοπές στο κάστρο Μπαλμόραλ μαζί με μέλη της βασιλικής οικογένειας. Οι δύο γιοι της Νταϊάνας, πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι, ήθελαν να μεταβούν στην εκκλησία κι έτσι οι παππούδες τους, τους πήγαν εκείνο το πρωί. Για πέντε ημέρες, η βασίλισσα και ο Δούκας προστάτευσαν τα εγγόνια τους από το έντονο ενδιαφέρον του Τύπου, κρατώντας τα στο κάστρο Μπαλμόραλ, όπου μπόρεσαν να θρηνήσουν ιδιωτικά το χαμό της μητέρας τους. Σημειώνεται ότι την περίοδο του τραγικού της θανάτου, η Νταϊάνα είχε σχέση με τον Άραβα γιο πολυεκατομμυριούχου Ντόντι Φαγιέντ, που επίσης σκοτώθηκε στο τρομερό τροχαίο, ενώ ο Πρίγκιπας Κάρολος είχε σχέση με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς (την οποία και νυμφεύθηκε). Όμως ο μεγιστάνας Μοχάμεντ Φαγιέντ, πατέρας του Ντόντι, ισχυρίστηκε ότι ο… Πρίγκιπας Φίλιππος ήταν εκείνος που διέταξε τον θάνατο της Νταϊάνας και ότι το ατύχημα ήταν στημένο (δηλ. επρόκειτο για δολοφονία)! Ωστόσο, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, με απόφαση που εκδόθηκε το 2008, δεν υπήρχε καμία απόδειξη μιας τέτοιας συνωμοσίας…

Διαθέτει άραγε τόσο μεγάλη ισχύ ο Πρίγκιπας Φίλιππος, ώστε να μπορεί να δώσει εντολή για μία τόσο υψηλή συνωμοσία; Οι γνωρίζοντες πώς λειτουργεί ο κόσμος της Απόκρυφης Γεωπολιτικής και πώς κινούνται τα μυστικά γρανάζια που κυβερνούν αόρατα τον κόσμο, λένε ανεπιφύλακτα πως ΝΑΙ, ο Πρίγκιπας Φίλιππος τελικά έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη από όση φαίνεται εκ πρώτης όψεως! Με δυο λόγια, μπορεί μεν η παρουσία του στο πλάι της Βασίλισσας της Αγγλίας να είναι τυπική και συμβολική, ο πραγματικός και ουσιαστικός του όμως ρόλος είναι εκείνος ενός παντοδύναμου παράγοντα του διεθνούς παρασκηνίου…

Το Λονδίνο είναι το κέντρο από το οποίο «εκκινεί» ο κόσμος της Δύσης. Στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου υπάρχει ένα νοητό τρίγωνο και στη μέση βρίσκεται το κοινοβούλιο: το τρίγωνο που αποτελείται από το Παλάτι, τη Μεγάλη Στοά του Λονδίνου και τον Πύργο του Ρότσιλντ! Όλα αυτά τα μέρη του τριγώνου, έχοντας ως άξονα κίνησής τους το περιβόητο «Σίτυ», είναι που ορίζουν τόσο τη «στενή» βρετανική πολιτική, όσο και (ευρύτερα) την παγκόσμια πολιτική του δυτικού ημισφαιρίου. Άτυπος δε, «εγγυητής» και «ελεγκτής» του εν λόγω πλανητικού τριγώνου του Λονδίνου είναι ο ίδιος ο Πρίγκιπας Φίλιππος! Αυτός δηλ. ο οποίος κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις της Βασίλισσας Ελισάβετ και αυτός ο οποίος ανέλαβε να αναδιοργανώσει τον κόσμο μέσω του Grexit, φέρνοντας μια Νέα Εποχή που ΔΕΝ θα είναι η Νέα Παγκόσμια Τάξη όπως την φαντάστηκαν οι Χένρι Κίσιντζερ και Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι. Στο πλαίσιο αυτής της Νέας Εποχής για τον πλανήτη θα αναδυθεί η περίφημη «αναλαμπή της Ορθοδοξίας» και η επαναφορά της μοναρχίας στην Ελλάδα…

737 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page