top of page
Εικόνα συγγραφέα.

Νικόλας Άσιμος

17.3.2018

Του Ησαΐα Κωνσταντινίδη


Σαν σήμερα... 30 χρόνια πριν, στις 17 Μαρτίου 1988...

Βρέθηκε κρεμασμένος, μέσα στο μαγαζί του που το ονόμαζε «Χώρο προετοιμασίας», στα Εξάρχεια των Αθηνών, ο «αιρετικός» στιχουργός, συνθέτης και τραγουδιστής Νικόλας Άσιμος. Ήταν μόνο 39 ετών. Η αυτοκτονία του, που συγκλόνισε τον καλλιτεχνικό κόσμο, συνέβη λόγω του ότι ο Άσιμος ένιωθε ψυχολογικά πολύ πιεσμένος μετά την κατηγορία που εκτοξεύτηκε εναντίον του, το 1987, ότι βίασε μία κοπέλα. Μάλιστα για λίγες εβδομάδες είχε οδηγηθεί και στο ψυχιατρείο…

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1949 και η καταγωγή των γονιών του ήταν από την Κοζάνη. Το πραγματικό του όνομα ήταν Νίκος Ασημακόπουλος. Σπούδασε φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και επί δικτατορίας άρχισε να τραγουδάει σε διάφορες μπουάτ της πόλης. Έχοντας προβλήματα με το τότε καθεστώς, το 1973 μετακόμισε στην Αθήνα. Μετά το 1974 απέκτησε μεγάλη φήμη στο ελληνικό μουσικό στερέωμα και άρχισε να συνεργάζεται με πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες.

Το συστημικό και αντισυμβατικό του ύφος προξένησε πολύ μεγάλη εντύπωση και δεν είναι τυχαίο ότι γρήγορα απέκτησε φανατικούς οπαδούς στους κύκλους των Εξαρχείων. Αντιρρησίας στράτευσης, τελικά δεν πήγε στον ελληνικό στρατό, αφού κατάφερε να λάβει ιατρικό έγγραφο με το οποίο χαρακτηριζόταν ότι πάσχει από «σχιζοειδή ψύχωση». Απέκτησε μία κόρη εκτός γάμου. Έβγαλε πολλές παράνομες κασέτες με τραγούδια του, οι οποίες έγιναν ανάρπαστες και έμειναν θρυλικές τη δεκαετία του 1980. Το 1987 έφτασε στο αποκορύφωμα της φήμης του, αφού τραγούδια του ερμήνευσε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στον δίσκο «Χαιρετίσματα». Εποχή άφησαν οι αυτοσχέδιες παραστάσεις που έκανε στον δρόμο (τα λεγόμενα “happenings”), στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και πάνω στον λόφο του Στρέφη. Μετά θάνατον κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Αναζητώντας κροκανθρώπους» [δική του επινόηση υπήρξε η λέξη «κροκ»], που νωρίτερα μοίραζε ο ίδιος σε φωτοτυπημένα αντίγραφα, ενώ μόλις το 2020 εκδόθηκαν άπαντα τα στιχουργήματά του («Τα τραγούδια»)...

Αξέχαστη θα μείνει η συμμετοχή του στην επιτυχημένη ελληνική ταινία «Ο Δράκουλας των Εξαρχείων» (1983), μια «ανατρεπτική ταινία φανταστικού κινηματογράφου», σύμφωνα με τους δημιουργούς της, σε σκηνοθεσία Νίκου Ζερβού (στην εν λόγω ταινία έπαιζε, μεταξύ άλλων, και ο Τζίμης Πανούσης). Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το 1995 ο Στέλιος Καζαντζίδης συμπεριέλαβε στον δίσκο του «Τα βιώματά μου» ένα τραγούδι αφιερωμένο στον Νικόλα Άσιμο, με τίτλο «Ο φίλος μας». Όπως σημειώνεται και στο εξώφυλλο του δίσκου: [το τραγούδι αυτό] «είναι αφιερωμένο στον Νικόλα Άσιμο. Τον καλλιτέχνη και άνθρωπο που έζησε και αμφισβήτησε με συνέπεια και πίστη αυτόν τον κόσμο της βαρβαρότητας».


186 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page