top of page
Εικόνα συγγραφέα.

Κοσμάς Μαρκάτος, ιδρυτής τηςλεξαριθμικής θεωρίας:

 Οι προσπάθειές μου είναι να καταστεί η λεξαριθμική θεωρία επιστήμη!” 

12.2.2014

Συνέντευξη στον Ησαΐα Κωνσταντινίδη 


Ο καθηγητής Κοσμάς Μαρκάτος είναι ο ιδρυτής της περίφημης λεξαριθμικής θεωρίας, εδώ και πάνω από 40 χρόνια! Μιας θεωρίας, η οποία έχει προκαλέσει «ταραχή» στους επιστημονικούς κύκλους, διότι άνοιξε νέες οδούς ερμηνείας ιστορικών γεγονότων, ενώ κατέδειξε και πολλές άγνωστες προηγουμένως δυνατότητες του ανθρωπίνου εγκεφάλου... Γι’ αυτό και η συζήτηση με τον καθηγητή Μαρκάτο έχει πάντοτε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 


- Πότε ακριβώς ξεκίνησε η λεξαριθμική θεωρία; Πώς «γεννήθηκε» αυτή μέσα σας;  


- Ξεκίνησε το 1973, όταν γνώρισα σε ένα καφενεδάκι τον ερευνητή Θεοφάνη Μανιά. Τότε άκουσα για πρώτη φορά ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη λέξη και τον αριθμό! Ότι η λέξη δεν είναι παρά αριθμός, που προκύπτει εάν αθροίσουμε τα γράμματα που την αποτελούν. Ως μαθηματικός, αντελήφθην ότι δεν θα μπορούσαν να είναι τόσο απλά τα πράγματα. Χρειαζόταν μία θεωρία, που θα μπορούσε να αντέξει κάθε επιστημονική κριτική, καθώς και ένα λεξικό... 

Το ισοψηφικό λεξικό άρχισε να δημιουργείται ήδη από τότε, στο ΤΕΙ Λαρίσης. Μετά από πολλά χρόνια η κατασκευή του ισοψηφικού λεξικού έφτασε στο πέρας της και η όλη εργασία δημοσιεύθηκε, με τίτλο «Το ισοψηφικόν λεξικόν της ελληνικής γλώσσης – Το κλειδί δια τους νοήμονας υπολογιστάς». 


- Και τι περιλαμβάνει το λεξικό αυτό; 


- Περιλαμβάνει τις λέξεις, στην ονομαστική τους πτώση, που λέγεται και μηδενική πτώση, από την εποχή του Ομήρου μέχρι και σήμερα. Έχουν περαστεί και οι αρχαιοελληνικές σημασίες των λέξεων, εκτός από τις νεοελληνικές. 


- Στο πλαίσιο της επιστήμης, πώς θα μπορούσαμε να περιγράψουμε τη λεξαριθμική θεωρία; 


- Η λεξαριθμική θεωρία είναι μία αξιωματική επιστήμη, όπως είναι π.χ. και τα μαθηματικά. Έχει δηλ. μία αξιωματική βάση, η οποία αποτελείται από αξιώματα, προτάσεις και θεωρήματα. Η θεωρία αυτή οικοδομείται και παράγει, όπως συμβαίνει και στα μαθηματικά, πορίσματα. Ως προς την αξιωματική βάση τα πορίσματα είναι αληθή. Όμως, όπως γίνεται και με τα μαθηματικά, θα πρέπει να τύχουν επαληθεύσεως. Μέχρι σήμερα όλα τα πορίσματα της θεωρίας έχουν επαληθευτεί και μερικές φορές η θεωρία προχωράει πέρα κι από την επιστήμη! 


- Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα; 


- Μάλιστα. Το ένα είναι η μελέτη του καρκίνου και το άλλο η μελέτη του σεισμού. 

Για το πρώτο. Όταν η λεξαριθμική θεωρία ανακοίνωνε ότι ο καρκίνος είναι ενδογενής και όχι εξωγενής, δηλ. ενυπάρχει στη δομή, η ιατρική επιστήμη έλεγε ότι είναι εξωγενής. Μέχρι που τελικά σήμερα και η ιατρική παραδέχεται πλέον ότι ο καρκίνος υπάρχει σε όλους απολύτως τους ανθρώπους! Διότι ό,τι βγαίνει από τα γεννητικά όργανα της γυναίκας έχει καρκίνο μέσα του... Υπάρχει εν δυνάμει και πιθανόν να εκδηλωθεί είτε από εσωτερικά είτε από εξωτερικά αίτια. Επίσης, η θεωρία έλεγε ότι ένας που θα τρώει λαχανικά ή όσπρια μπορεί να ελαττώνει την πιθανότητα εκδηλώσεως του καρκίνου ακόμα και μέχρι το μηδέν! 

Για τον σεισμό. Η θεωρία είχε αποφανθεί ότι δεν προβλέπεται, δηλ. δεν υπάρχει μαθηματική πρόβλεψη. Αυτό σημαίνει ότι οι τρεις συνιστώσες του φαινομένου (το υπόκεντρο ή επίκεντρο, ο χρόνος και η ένταση) δεν μπορούν να προβλεφθούν επακριβώς και οι τρεις ταυτόχρονα. Υπάρχουν πράγματα στην επιστήμη που δεν μπορούν να προβλεφθούν. Και εδώ μιλάμε βέβαια για μαθηματική πρόβλεψη... 


- Γενικά σε ό,τι αφορά την προβλεπτικότητα της λεξαριθμικής θεωρίας τι έχετε να πείτε; Ξέρετε ότι υπάρχει η πεποίθηση αρκετών ότι η λεξαριθμική θεωρία δύναται να προβλέπει τα μελλοντικά γεγονότα... 


- Προσέξτε... Μερικά πράγματα από αυτά που ακούγονται περί προβλεπτικότητας της λεξαριθμικής θεωρίας έχουν κάνει τεράστια ζημιά! Δεν έχουν σχέση με επιστήμη! Οι προσπάθειες οι δικές μου ήτανε αυτή η πρωτότυπος θεωρία να μπει στην επιστημονική κοινότητα, να γίνει επιστημονικά αποδεκτή! Αλλιώς δεν λέει τίποτα... Αυτός ήταν ο στόχος μου και συνεχίζω αυτή την προσπάθεια. Αυτόκλητοι ερευνητές κάνουν πάρα πολύ μεγάλη ζημιά! Όσο για την προβλεπτικότητα, αυτή υπάρχει, αλλά με αυστηρά επιστημονικούς όρους. 


- Θα μπορούσατε να αναφέρετε μερικά παραδείγματα; 


- Ας πάρουμε για παράδειγμα τη διάσπαση του ατόμου. Λέγεται διάσπαση του ατόμου, αλλά το σωστό θα ήταν να λέγεται διάσπαση των ατόμων! Για να γίνει η ατομική βόμβα, θα πρέπει τα δυο κομμάτια που έχουν μια ορισμένη μάζα να ενωθούν, άρα όλο αυτό οφείλεται στον κρίσιμο αριθμό συσσωρεύσεως. Υπάρχει ο όρος γνωμονική ακολουθία, που είναι το σπουδαιότερο εργαλείο της λεξαριθμικής θεωρίας. 

Η γνωμονική ακολουθία είναι ένας τύπος ακολουθίας Fibonacci. Η ακολουθία αυτή είναι πανταχού παρούσα, όπως και ο Θεός στο σύμπαν, τόσο στον μικρόκοσμο όσο και στον μακρόκοσμο. Ο νόμος της είναι, κάθε όρος της από τον τρίτο και μετά ισούται με το άθροισμα των δύο προηγουμένων. Δηλ. 1+1 = 2, 1+2 = 3, 2+3 = 5, 3+5 =8 κ.ο.κ. Αυτή είναι η ακεραία ακολουθία. 

Αν τώρα πάρουμε τους λόγους (1:1, 2:1, 3:2, 5:3 κτλ.), τότε πρόκειται για πεπερασμένη ακολουθία, που έχει δηλ. όριο. Είναι ο λεγόμενος «χρυσός αριθμός», ο άκρος και μέσος λόγος των Ελλήνων. Πάνω σ’ αυτό βασίστηκε το θαύμα του ελληνικού πολιτισμού και αριστουργήματα της τέχνης, όπως π.χ. ο Παρθενώνας! 

Βασιζόμαστε λοιπόν πάνω σε έναν τύπο ακολουθίας Fibonacci και στη λεξαριθμική θεωρία. Μόνο που εδώ τα μέλη της είναι λέξεις-αριθμοί. Δηλ. στην ουσία οι έννοιες που εκφράζονται μέσω αυτών, διότι κάτω από μια λέξη υπάρχει η σημασία της και, πιο βαθιά, η έννοιά της. Το όνομα, πάντα στην ονομαστική του ενικού αριθμού, είναι η εικόνα. Γι’ αυτό υπάρχει και η παροιμία «καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα»! Διότι το όνομα είναι ανώτερο απ’ το μάτι... 

Η λέξη είναι γένος. Το όνομα είναι είδος. Τι είναι γένος; Είναι σύνθετος έννοια, όχι απλή. Και το γένος είναι που αποτελείται από είδη. Και, αντίστροφα, τα είδη αθροιστικά είναι που αναπαράγουν το γένος. Αφού λοιπόν ισχύει αυτό για το γένος, θα ισχύει και για κάθε ομοία μορφή στη γνωμονική ακολουθία. Μία από αυτές είναι και το άτομο. Άρα βγαίνει το συμπέρασμα ότι και το άτομο δεν είναι απλή έννοια, αλλά σύνθετος! Άρα το άτομο μπορεί να διαιρεθεί, δεν είναι «άτμητο», όπως παλιά πιστευόταν... 

Η φύση φροντίζει τα ραδιενεργά σωματίδια (π.χ. το ουράνιο) να τα τοποθετεί μακριά το ένα απ’ το άλλο, έτσι ώστε να μην έρθουνε σε επαφή. Αν όμως γίνει μία μεγάλη γεωλογική αναστάτωση και φέρει κομμάτια ουρανίου κοντά το ένα με το άλλο και δημιουργηθεί ο κρίσιμος αριθμός που λέγαμε προηγουμένως, τότε θα ακολουθήσει ατομική έκρηξη και... δεν θα μείνει τίποτα όρθιο! Το άτομο λοιπόν έχει κι αυτό είδη και τα ανακάλυψε η επιστήμη αργότερα: είναι τα πρωτόνια, τα νετρόνια κ.ο.κ. 


- Ποια η ακριβής σχέση του άρθρου με το όνομα; Δηλ. ποια η διαφορά του έναρθρου από το άναρθρο όνομα; 


- Το άρθρο φέρνει το Ον στο Γίγνεσθαι! Φανταστείτε μία σφαίρα (το σύμπαν) και μέσα της να υπάρχουν δύο τεμνόμενες σφαίρες, δύο τεμνόμενοι κύκλοι. Ο αριστερός κύκλος είναι το Είναι. Ο δεξιός είναι ο Κόσμος και η τομή τους είναι το Γίγνεσθαι. Το Ον ξεκινά από το Είναι, διέρχεται από το Γίγνεσθαι και έτσι αποκτά το άρθρο. Εκεί φτάνει στη μεγίστη του ανάπτυξη. 

Ας το εκλαϊκεύσουμε αυτό. Πολλές φορές ακούμε τη φράση που λέει ο λαός... «δεν έγινε χαμός, έγινε ο χαμός»! Τονίζοντας λοιπόν το άρθρο ο λαός, που έχει μέσα του τους νόμους, εννοεί ότι η έννοια χαμός έχει λάβει τη μεγίστη ανάπτυξη! 



170 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page