top of page
Εικόνα συγγραφέα.

Διαστημικές τεχνολογίες της Νέας Εποχής

6.9.2015

Του Ησαΐα Κωνσταντινίδη


Τι συμβαίνει άραγε με τη διαστημική έρευνα; Ακούμε τόσα και τόσα σχετικά με τα γεγονότα και τις εξελίξεις πάνω στον πλανήτη, όμως οι περισσότεροι αναλυτές έχουν ξεχάσει ότι παράλληλα οι υπερδυνάμεις «τρέχουν» και τα διαστημικά τους προγράμματα.

Νέες τεχνολογίες, νέες προκλήσεις και εφευρέσεις προωθούνται στο διαστημικό παρασκήνιο, διαμορφώνοντας ένα εντελώς καινούριο περιβάλλον για το διαστρικό μέλλον του ανθρώπου!

Μια Νέα Εποχή φαίνεται να ανατέλλει για τη διαστημική έρευνα, εκεί που φαινόταν ότι η εξερεύνηση του διαστήματος από τον άνθρωπο είχε «κολλήσει» για τα καλά…

Οι ρομποναύτες είναι μία εντελώς νέα κατασκευή, την οποία προωθεί η αμερικανική NASA, και αποσκοπεί στο να αντικαταστήσει (για δεδομένες «δύσκολες» αποστολές τουλάχιστον) τον άνθρωπο σε μέρος των διαστημικών εξερευνήσεων. Η NASA λοιπόν, σε συνεργασία με τη General Motors, άρχισε κιόλας να αναπτύσσει ανθρωποειδή ρομπότ! Το όνομά τους: Robonauts (ρομποναύτες), μηχανές με «ανθρώπινα» χαρακτηριστικά που μπορούν να εκτελέσουν με επιτυχία από απλές καθημερινές εργασίες μέχρι να προσαρμοστούν άνετα σε ένα διαστημικό όχημα. Ποιο είναι το μοναδικό πρόβλημα που υπάρχει; Ότι οι ρομποναύτες, ως μηχανές που είναι, έχουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από ότι οι άνθρωποι αστροναύτες. Όμως η ανθρώπινη τεχνολογία δεν έχει κάνει ακόμη τέτοια άλματα στον εν λόγω τομέα, αφού μέχρι σήμερα είχε στο επίκεντρό της τον ανθρώπινο οργανισμό και σωματοδομή…

Οι διαστημικές σκούπες είναι μία ακόμη φιλόδοξη διαστημική κατασκευή! Ως γνωστόν, ο άνθρωπος μετά τη Γη… μόλυνε και το διάστημα!...

Τουλάχιστον 55.000 αντικείμενα περιστρέφονται αυτή την ώρα γύρω από τον πλανήτη μας, ανάμεσα στα οποία αχρηστευμένοι δορυφόροι κτλ.

Κάτι όμως που αποτελεί κίνδυνο, ειδικά για τους αστροναύτες διαστημικών αποστολών: π.χ. τα συντρίμμια αυτά μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα ακόμη και 17.500 μιλίων την ώρα, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσαν ακόμη και να διαλύσουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό! Το Ελβετικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας λοιπόν, ανέπτυξε ήδη το CleanSpace One, δηλ. κάτι σαν διαστημική σκούπα, που «συλλαμβάνει» πάνω στο διάστημα «απορρίμματα» που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη και έπειτα τα κατεβάζει κάτω στο έδαφος για ανακύκλωση…

Τέλος, υπάρχει και ο διαστημικός ανελκυστήρας! Τι είναι πάλι αυτό; Ήδη το 2012 η ιαπωνική κατασκευαστική Obayashi Corporation δήλωσε ότι έως το 2050 θα έχει έτοιμο τον κοσμικό ανελκυστήρα: ένα διαστημικό ασανσέρ, που θα ξεκινάει από τη Γη, φθάνοντας σε ύψος 59.652 μιλίων! Στην κορυφή του θα υπάρχει διαστημικός σταθμός, η δε λειτουργία του θα είναι όπως εκείνη των περίφημων μαγνητικών τρένων. Έτσι, θα πέσει ταυτόχρονα και το κόστος της μεταφοράς στο διάστημα: από 22.000 δολάρια το κιλό που είναι σήμερα θα πέσει στα μόλις 200 δολάρια το κιλό!...


13 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page