Ποια είναι η Πριγκίπισσα Μαρί Σαντάλ Μίλερ κι η οικογένειά της
- .
- 20 Μαρ 2017
- διαβάστηκε 4 λεπτά
20.3.2017

Του Ησαΐα Κωνσταντινίδη
Την 1η Ιουλίου του 1995, σε ελληνορθόδοξο ναό του Λονδίνου, συνέβη ένα ιστορικό γεγονός. Εκεί, στη βρετανική πρωτεύουσα, ο Διάδοχος του ελληνικού βασιλικού θρόνου, γιος του Βασιλέως των Ελλήνων Κωνσταντίνου και της Βασίλισσας Άννας-Μαρίας, ο 28χρονος τότε Παύλος, νυμφεύθηκε την αγαπημένη του: τη Μαρί Σαντάλ Μίλερ (Marie-Chantal Claire Miller), τη δευτερότοκη κόρη του φημισμένου Αμερικανού επιχειρηματία κ. Ρόμπερτ Ουόρεν Μίλερ, συνιδρυτή της γνωστής παγκοσμίως αλυσίδας αφορολογήτων καταστημάτων DFS (Duty Free Shops).
Ο γάμος Παύλου-Μαρί Σαντάλ προκάλεσε παγκόσμιο αντίκτυπο, αφού πολλές προσωπικότητες διεθνούς κύρους (βασιλείς-αρχηγοί κρατών κτλ.) παρέστησαν στη γαμήλια τελετή, ενώ προξένησε επίσης ποικίλες αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Ελλάδας. Από τον ελληνικό πολιτικό κόσμο παρέστησαν ορισμένοι εν ενεργεία βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (Γιώργος Τζιτζικώστας, Γιώργος Καρατζαφέρης, Πάνος Καμμένος κ.ά.), χωρίς να τους επιβληθούν κυρώσεις από τον πρόεδρο του κόμματος Μιλτιάδη Έβερτ.
Η Μαρί Σαντάλ Μίλερ γεννήθηκε το 1968 στο Λονδίνο. Πατέρας της, ο κ. Ρόμπερτ Ουόρεν Μίλερ, όπως προαναφέρθηκε. Μητέρα της, η κυρία Μαρία Κλάρα Σαντάλ Πεσάντες Μπεκέρα, με καταγωγή από τη χώρα του Ισημερινού (Εκουαδόρ). Έχει δύο αδελφές, τη μεγαλύτερη από αυτήν Πία και τη μικρότερή της Αλεξάντρα. Ο πατέρας της, αν και βρετανικής καταγωγής, εν τούτοις γεννήθηκε και μεγάλωσε στις ΗΠΑ και έχει την αμερικανική υπηκοότητα. Ίδρυσε, από κοινού με τον φίλο και συνεργάτη του, Τσακ Φίνεϊ, τα καταστήματα DFS, το 1960, με τεράστια έκτοτε εμπορική επιτυχία: τα μαγαζιά αυτά, με είδη αδασμολόγητα, κυριάρχησαν στα σημεία εισόδου-εξόδου διαφόρων χωρών (συνοριακές γραμμές κτλ.), όπως και στα μεγάλα αεροδρόμια της υφηλίου.
Ο κ. Μίλερ ασχολήθηκε επίσης με τη συμβουλευτική επιχειρήσεων, αλλά και με ναυτιλιακές εργασίες. Θεωρείται ως ένας από τους πλέον επιτυχημένους, αλλά ταυτόχρονα και έντιμους επιχειρηματίες των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και του κόσμου. Ουδέποτε ακούστηκε κάτι το επιλήψιμο για τον ίδιο ή τις επιχειρήσεις του. Το αντίθετο: τόσο ο κ. Μίλερ όσο και ο παλαιός του συνεργάτης, Τσακ Φίνεϊ, έχουν γίνει γνωστοί για τη φιλανθρωπία τους, αν και οι ίδιοι δεν θα ήθελαν κάτι τέτοιο να γίνει ευρύτερα γνωστό. Να σημειωθεί ακόμη ότι ο Ρόμπερτ Ουόρεν Μίλερ ουδέποτε θέλησε να ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική ή να επηρεάσει πράγματα και καταστάσεις πολιτικού περιεχομένου. Αφοσιώθηκε αποκλειστικά στην επιχειρηματικότητά του και σήμερα, όντας πλέον 84 ετών, μπορούμε να πούμε ότι ποτέ του δεν έδωσε λαβή ή αφορμή για να εμπλακεί το όνομά του σε πολιτικά παιχνίδια ή -ακόμη χειρότερα- σε πολιτικάντικες ίντριγκες.
Η Μαρί Σαντάλ, όπως εξάλλου και οι αδελφές της, φοίτησε στα καλύτερα κολέγια του πλανήτη: στο «The Peak School» του Χονγκ Κονγκ (τότε, ακόμη, ήταν βρετανική αποικία), στο περίφημο «Le Ros» της Ελβετίας και στα φημισμένα «Ecole Active Biling» του Παρισιού και «The Masters School» της Νέας Υόρκης. Στράφηκε από νωρίς στην καλλιτεχνία, ενώ από πολύ μικρή είχε ιδιαίτερη κλίση και ταλέντο στην εικονογράφηση. Έτσι, από το 1988 έως το 1992 σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Νέας Υόρκης, ενώ το 1994 έλαβε πτυχίο στον τομέα της Ιστορίας της Τέχνης από το Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης.
Μεγάλος έρωτας της ζωής της, ο Έλληνας Πρίγκιπας και Διάδοχος του ελληνικού βασιλικού θρόνου, Παύλος. Για χάρη του, αν και δεν ήταν υποχρεωμένη να το κάνει, βαπτίσθηκε Χριστιανή Ορθόδοξη (από Ρωμαιοκαθολική που ήταν), με την τελετή του χρίσματος να πραγματοποιείται στις 22 Μαΐου του 1995, όταν και έλαβε το όνομα «Μαρία». Ήταν μία συνειδητή της επιλογή, λίγες εβδομάδες πριν από τον γάμο της, εξάλλου το ίδιο ακριβώς είχε πράξει και η πεθερά της -η αποκαλούμενη και ως «Βασίλισσα με μορφή και ψυχή αγγελική»-, η μητέρα του Παύλου, Άννα-Μαρία, η οποία είχε επίσης ασπασθεί την Ορθοδοξία, λίγο καιρό πριν από τον γάμο της με τον Βασιλέα Κωνσταντίνο, το 1964.
Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Διόδωρος Α΄ (1923-2000), μία μεγάλη μορφή της σύγχρονης Χριστιανοσύνης, ήταν εκείνος που τέλεσε τον ιστορικό γάμο Παύλου-Μαρί Σαντάλ, στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας του Λονδίνου, εκείνη την 1η Ιουλίου του 1995. Η εκκλησία ήταν φυσικά γεμάτη από τους καλεσμένους και φίλους της βασιλείας, ενώ γύρω από τον ναό χιλιάδες κόσμου, Έλληνες της Αγγλίας, αλλά και επισκέπτες από την Ελλάδα και άλλα σημεία του κόσμου, κατέκλυσαν τους δρόμους. Η ελληνική βασιλική οικογένεια αποθεώθηκε από τον λαό και η συγκίνηση που επικράτησε στη διάρκεια της τελετής ήταν εμφανής σε όποιον την παρακολούθησε, έστω και από τους δέκτες της τηλεόρασης (ένα ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι μετέδωσε το γεγονός ζωντανά)…
Το ζευγάρι του Διαδόχου Παύλου και της Μαρί Σαντάλ έχουν αποκτήσει πέντε τέκνα: την Πριγκίπισσα Μαρία-Ολυμπία, 21 ετών, τον Πρίγκιπα Κωνσταντίνο-Αλέξιο, 19 ετών, τον Πρίγκιπα Αχιλλέα-Ανδρέα, 17 ετών, τον Πρίγκιπα Οδυσσέα-Κίμωνα, 13 ετών και τον Πρίγκιπα Αριστείδη-Σταύρο, 9 ετών. Είναι πλέον παράδοση της ελληνικής βασιλικής οικογένειας οι γόνοι τους να κάνουν πολλά παιδιά, κάτι που ισχύει και για τους Βασιλέα Κωνσταντίνο και Βασίλισσα Άννα-Μαρία, που επίσης έφεραν στον κόσμο πέντε παιδιά. Ως πολύτεκνοι, οι Βασιλείς μας δίνουν το παράδειγμα και στον ελληνικό λαό, ειδικά σε μία περίοδο έντονης υπογεννητικότητας και κρίσης του θεσμού της οικογένειας στην Ελλάδα.
Η Πριγκίπισσα Μαρί Σαντάλ παραμένει ανά πάσα στιγμή έτοιμη να αναλάβει τα καθήκοντά της δίπλα στον Διάδοχο Παύλο, όταν φθάσει η Μεγάλη Στιγμή της επανόδου της μοναρχίας στη χώρα (αυτό δείχνουν πια όλα τα σημάδια). Η ίδια δεν έπαυσε στιγμή να εργάζεται, όχι μόνο ως εικονογράφος για παιδιά, αλλά επίσης και ως συγγραφέας παιδικών βιβλίων, καθώς και ως σχεδιάστρια ενδυμάτων! Όσοι ασχολούνται με τους εν λόγω τομείς, παραδέχονται τα χαρίσματα της μελλοντικής Βασίλισσας των Ελλήνων. Αυτές τις κρίσιμες ώρες για τον ελληνισμό, λίγο πριν την «έκρηξη του ελληνικού ηφαιστείου», βρίσκεται μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης, στον συντονισμό του «βασιλικού πλανητικού κέντρου» και του Ντόναλντ Τραμπ, που επεξεργάζονται το μελλοντικό σχέδιο αναμόρφωσης της περιοχής μας και την επιστροφή της βασιλείας στην Ελλάδα. Όπως ακριβώς η Βασίλισσα Άννα-Μαρία στάθηκε στον Βασιλέα Κωνσταντίνο ακόμη και στις δυσκολότερες ώρες του βίου του, έτσι είναι αποφασισμένη να πράξει και η Μαρί Σαντάλ: να σταθεί έως το τέλος στο πλευρό του Διαδόχου και μελλοντικού Βασιλέως Παύλου! Γι’ αυτό και οι γνωρίζοντες το λένε ήδη από τώρα, ότι θα είναι μία ακόμη καλή Βασίλισσα για την Ελλάδα και τον λαό της…
Comentarios